Hardaliye Nasıl Elde Edilir

Şimdiye kadar belki de hiç adını bile duymadığınız, yöresel bir içecek türünden bahsedelim. Kırklareli’nin ulusal içeceğimiz olarak adlandırdığı hardaliye, üzümlerin eylül, ekim, kasım aylarına denk gelen bağ bozumları zamanlarında toplanarak, geleneksel yöntemler eşliğinde üzüm suyuna hardal eklenerek elde edilen, kendine has bir tat ve kokusu olan, alkolsüz ve aynı zamanda besleyici bir içecektir.

Hardaliyenin hazırlanması için öncelikle toplanan üzümler saplarından ayrılı ve zarar vermeden hafif bir şekilde yıkanır. Musluğu alt tabana yakın olan meşe fıçıları kullanılır. Bu fıçıların içerisine öncelikle bir kat üzüm, üzerine bir kat vişne yaprağı ve onun da üzerine hardal tohumu döşenir. Fıçının üzerinde az bir boşluk kalacak şekilde bu döşeme tarzına devam edilir. Hardalı kullanmadaki amaç, elde edilen şıranın sirkeye dönüşmesine engel olmaktır. Ara ara musluktan akıtma işlemi yapılır ve akıtılan sıvı fıçının üzerine eklenerek 15 – 20 gün boyunca bu şekilde bir devir daim işlemi yapılır ve en sonunda hardaliye elde edilmiş olur.

Hardaliye trakya bölgesinde çok iyi bilinen ve tercih edilen, iştah açıcı, besleyici, vitaminli, bağışıklık ve sindirim sistemini güçlendirici bir içecektir. Hardaliyenin yapımı için Papazkarası, Alfons, Cardinal türü üzüm çeşitleri tercih edilir. Buz dolabında saklanması şartı ile 4 aydan 6 aya kadar tazeliğini korur.

Yok olma tehlikesi ile başbaşa kalan hardaliyenin günümüzdeki ekonomik potansiyeli göz önüne alınmış ve ticarileştirmesi yolunda çalışmalar başlatılmıştır.

Tags

You may also like...

0 thoughts on “Hardaliye Nasıl Elde Edilir”

Bir Cevap Yazın

oyun oyna | su kaçağı | escort antalya | instagram takipçi arttırma | izmir rent a car | izmir havalimanı rent a car | kendin yap|